Yeşil kahve, her zaman kullandığımız Türk kahvesinin kavrulmamış ham halidir. Yeşil çay ile siyah çayın aynı bitkiden meydana gelmesi gibi, yeşil kahve ile normal kahve de aynı çekirdekten öğütülmekdedir. Ancak kahve çekirdeğinin gördüğü işlem kahvenin hem rengini hem de çeşidini belirlemektedir.
Bunun dışında Yeşil kahvenin hazırlanması ve tüketilmesi de klasik kahveden farklıdır. Daha önceleri yeşil kahveyi bulmak zorken, şimdilerde hemen hemen her aktarda bulmak mümkündür.
Yeşil Kahvenin Faydaları;
- Yeşil kahve çekirdeği kan şekeri seviyesini kontrol etmeye yardımcı olduğu için diyabet olasılığını azaltıcı etkiye sahiptir.
- Yüksek ısıya maruz kalarak kavrulmadığı için klorojenik asit içeriğine sahiptir.. Klorojenik asidin yağ yakıcı özelliğini taşıyan yeşil kahve bu sebeple kilo verdirici özelliğe sahiptir.
- Yeşil kahve, normal kahveye göre daha az kavrulduğu için ve kavrulma işlemi esnasında kafein oranı da arttığından dolayı, yeşil kahvedeki kafein miktarı daha azdır.
- Vücutta belli oranda yağ yakımı sağlamaktadır.
- İçeriğinde bulunan yüksek antioksidan sayesinde hücre hasarını önleyerek yaşlanma etkilerinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
- İyi huylu kolesterolü yükseltip, kötü huylu kolesterolü düşürmeyi sağlamaktadır.
- Kan basıncını dengeler.
- Bağışıklık sistemini destekleyici özelliği bulunmaktadır.
- Beyni ve sinir sistemini uyarıcı özelliğe sahiptir.
- Kalp damar sağlığını koruyucu yararı bulunmaktadır.
- Serbest radikallerin vücutta yapacağı olumsuz etkileri önlemeyi sağlar.
- Vücudu canlandıran ve enerjiyi artıran bir etkisi vardır.
- Vücuda zindelik hissi vermektedir.
Yeşil Kahve Nasıl Hazırlanır?
Kahvenin, öğütülmemiş ve kavrulmamış şekilde ham olması gerekmektedir. Cezveye yeşil kahvemizi alıyoruz ve tıpkı Türk kahvesinde olduğu gibi fincan sayısı kadar su ilave ederek pişiriyoruz.
Aynen Türk kahvesi gibi her fincan için 1 veya 1.5 çay kaşığı yeşil kahve kullanılması gerekmektedir.Hazırladığımız yeşil kahveyi gün içerisinde 2 kez içilebilmekdedir.
Yeşil Kahvenin Zararları Var Mıdır?
Yeşil kahvenin etken maddesini klorojenik asit oluşturur ve metabolizmanın yağ yakabilmesi için bu aside ihtiyaç duyulmaktadır. Klorojenik asidin etkisini gösterebilmesi için de günde neredeyse 7 fincan yeşil kahve tüketmek gerekmektedir. Bu sefer de alınan yüksek kafein sebebiyle sinirlilik, yorgunluk, yüksek tansiyon, kansızlık, çarpıntı, böbrek yetmezliği ve kemik erimesi sorunlarıyla karşılaşmak mümkündür.
Doğal bir madde olan yeşil kahvenin bilinen herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak yeşil kahve tüketildiğinde bol miktarda da sıvı tüketmek gerekmektedir.
Leave a Reply