Yasemin, ailesinden çalımsı bir bitki çeşididir. Hoş kokulu çiçekler açan çok yıllık bitkiler Asyanın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişmektedir ve kendine özgü kokusuyla popüler olmuştur. Kuzey Amerika dışındaki bütün kıtalar da yabani olarak yetişir. Yasemin türlerinin çoğu tırmanıcı yapıya sahiptir. Genellikle iki ya da daha çok sayıda yaprakcıkdan oluşan yaprakları vardır. Ama bazı türlerinde ise basit yapraklarda rastlanır.
Beyaz, sarı ender olarak da pembe renkli borumsu çiçekler açmaktadır. Parlak yaprakları ve hoş kokulu beyaz çiçekleriyle park ve bahçeleride süslemektedir. Yasemin çiçeklerinden parfüm sanayisinde kullanılan değerli bir uçucu bir yağda elde edilmektedir. Arap yasemini denen bitkisinin kokulu çiçeklerinden ise yasemin çayı yapılmaktadır. Yasemin ekildikten yaklaşık 6 ay sonra bahar veya yaz aylarında çiçek açmaya başlar. Gerçek yaseminin oval, parlak yaprakları vardır ve çiçekleri hafif yapışkandır. Yasemin bitkisi 2,5 ila 3 metreye kadar uzayabilir ve yılda yaklaşık 30 santim boy atmaktadır. Bazıları yıl boyunca yapraklı olarak kalabilirken bazı türleri ise kışın yapraklarını dökmektedir.
Yasemin Çayının Faydaları;
- Enerjiyi arttırıcı etkisi bulunmakatdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmeyi sağlamaktadır.
- Yağ yakmak içinde kullanılır.
- Konsantrasyon arttırmayı sağlar.
- Stresi azaltıcı etkisi vardır.
- Kalp hastalıklarından korunmak için tüketilmesi önerilmektedir.
- Kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.
- Kas ağrılarını hafifletmeyi sağlar.
- Soğuk algınlığına karşı oldukça yararlıdır.
- Şeker hastalığının tedavisinde oldukça faydalıdır.
- Alerji belirtilerini hafifletmeyi sağlar.
- Eklem ağrılarını azaltmaktadır.
- Bel ve sırt ağrılarını geçirmeyi sağlamaktadır.
- Antioksidan özelliğe sahiptir.
- Depresyon belirtilerini önler.
- Ağız kokusunu giderici etkisi vardır.
- Kan basıncını dengeler.
Yasemin Çayı Nasıl Hazırlanır?
3 yada 4 bardak yasemin çayı hazırlamak için bir demlik kaynamış suyun içine 1 yemek kaşığı yasemin atılır. 5 dakika kadar demlenmesi beklendikten sonra içilir.
5 dakikadan uzun demlendiği takdirde çayın tadı biraz acı olabilir. Yaseminin tatlı kokusu ekstra bir tatlandırıcı gerektirmez ancak daha tatlı olmasını isterseniz eğer bal ekleyebilirsiniz. Yasemin çayı genellikle yeşil çay yaprakları ile karıştırılarak kullanılmaktadır.
Yasemin Çayının Zararları Var Mıdır?
Yasemin çayı düşük miktarda kafein içeriğine sahiptir. Özellikle yeşil çay ile karıştırıldığında kafein alımını kontrol altında tutması gereken kişilerde ( hamile bayanlarda ve emziren annelerde ) yan etkilere yol açabilir. Kafeinsiz yasemin çayları satılmaktadır ancak yine de böyle hassas dönemlerde olan kişilerin yada hastaların doktorlarına danışmadan yasemin çayını tüketmeleri önerilmemektedir.
Leave a Reply