Anayurdu Sibirya olan tarhun otunu bileşikgiller ailesindendir. Türklerin Orta Asyadan göçleriyle İran ve Anadoluya getirilmiştir. Haçlı seferleriyle Avrupaya götürülmüştür daha sonrada oradan dünyaya yayılmıştır. Günümüzde Avrupada büyük ölçüde kültürü yapılmaktadır. Ülkemizde de Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurumda bazı bahçelerde yetiştirilmektedir. 60 ila 120 cm boyları vardır.
Keskin kokulu, dayanıklı çok yıllık çalımsı bitki türüdür. Yuvarlak kesitli ve dallara ayrılan yapılı gövdesi açık yeşil renge sahiptir. Oysa bitkinin tabanına doğru gövde kahverengi rengine dönmektedir. Yaprakları ise ince, uzun ve parlak yeşil renklidir. Yaprak altında bulunan yağ bezeleri biberimsi acı tadı olan güzel bir koku yayar. Çiçekleri küre şeklinde, küçük ve yeşilimsi beyaz renklidir. İki önemli türünden Fransız tarhunu ilkbaharda yaprakları bölünerek, Rus tarhunu ise tohumları ekilerek çoğaltılmaktadır. Temmuz ayı ile Ekim ayına kadar tarhun kesilerek demet yapılır, havadar, güneşli, gölgelik yerlerde kurutulur. Sirkesi yapılacak ise taze olarak da kullanılır.
Tarhun otunda bulunan vitaminler; A, C
Tarhun otunda bulunan mineraller; Manganez, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum.
Tarhun Otunun Faydalar;
- Uykusuzluk sorunu yaşayanlar için oldukça faydalıdır.
- Diş ağrısını geçirici özelliğe sahiptir.
- İştah açıcı yararı bulunmaktadır.
- Antibakteriyel özelliğine sahiptir.
- Yaraları dezenfekte etmek için kullanılmaktadır.
- Bağırsak parazitleriyle mücadelede etmeyi sağlamaktadır.
- Mide kramplarını geçirir.
- Detoks etkisine sahiptir.
- Sindirime yardımcı olmaktadır.
- Hıçkırığı geçirir.
Tarhun Otu Nasıl Kullanılır?
Tarhun bitkisi baharat olarak yemeklere lezzet verir. Tarhun çay olarak içilebilmektedir.
Tarhun Otunun Zararları Var Mıdır?
Her bitkisel üründe olduğu gibi tarhun bitkisini kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız önerilmektedir. Hamilelik dönemindeki bayanlar ve emziren annelerin yemeklere konulan tarhun otunun dışında ekstra tarhun tüketilmesi önerilmemektedir. Vücut yapısı hassas olan kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilmektedir.
Leave a Reply