Koruk suyu,olgunlaşmamış üzümleri ezip suyunu çıkartarak elde dilen oldukça ekşi, asitli bir içecektir. Ortaçağ Avrupasında, özellikle de Batı Avrupada en yaygın içeceklerden biri olan koruk suyunu çoğu zaman tadını değiştirmek için içine limon ve çeşitli baharatlar katılmaktadır. Günümüzde ana yemekler içinde kullanılmaktadır, şarap ve sirkeye bırakmıştır. Ortaçağ Avrupasında aşçıların en sık kullandığı ve tükettiği bir tatlandırıcı olmuştur. Bugün sadece bazı aşçıların salata süsleme amacıyla limon yerine koruk suyu kullanılan bir tatlandırıcıdır.
Koruk suyu, yaz sıcaklarında oldukça ferahlatıcı, serinletici özelliğe sahiptir. Son yıllarda hazır meyve suları, gazlı içeceklerin tüketiminin zararlarına sağlık uzmanları sıklıkla dikkat çekmeye başlamıştır. Çoğunlukla çocuklar ya da şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları olan kişiler için bu tip ürünlerin yarattığı sağlık sorunları gündemdedir. Uzmanlar, yaz sıcaklarında serin içecekler tüketmek isteyenlere taze sıkılmış meyve sularını tavsiye etmektedir. Özellikle koruk suyunun sıcak havalarda rahatlatıcı etkisinin yanı sıra sağlığımıza yaptığı olumlu katkılarından da bahsedilmektedir. Koruk suyunu mevsiminde tüketmek sağlıklıdır. Zeytinyağlı bamya, zeytinyağlı dolma, börülce, sarma yemeklerinde kullanılmaktadır.
Koruk Suyunda bulunan mineraller; Manganez
Koruk Suyunun Faydaları;
- İştahı açıcı özelliği bulunmaktadır.
- Sindirim sistemi açısından oldukça faydalıdır.
- Göz ağrılarını dindirmeyi sağlamaktadır.
- Kurdeşen hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.
- Deride oluşan kızarıkları giderici özelliğe sahiptir.
- Bağırsakları çalıştırmayı sağlamaktadır.
- Kabızlığı önleme özelliği bulunmaktadır.
- Sıcak havalarda toksinlerin dışarı atılmasını sağlamaktadır.
- Vücudu serinletici yararı bulunmaktadır.
- Vücudu rahatlatıcı etkiye sahiptir.
Koruk Suyunun Zararları Var Mıdır?
Koruk suyu fazla kullanıldığı takdirde ishale neden olabilmektedir.
Koruk Şerbeti Nasıl Yapılır?
Üzüm salkımları taneleri ayrılarak güzelce temizlenir. Yıkanan koruklar tencereye alınır, üzeri geçecek şekilde su konulur. Kaynatılır, kaynadıktan sonra süzülür.
Çıkan suyu kısık ateşte ağır ağır kaynatılır. Konulan üzümün % 75 i kadar üç yada dört seferde şeker konulur. Reçel kıvamına gelene kadar kaynatılır. Daha sonra şişelenerek dolapta saklanır. Hazırlanan koruk şerbetinin kullanımı 2 senedir.
Önemli Bir Püf Noktası: Koruk suyunu hazırlarken çıplak elle temas etmemek gerekmektedir. Çünkü koruk, ciltte şiddetli bir kaşınmaya sebep olabilmektedir.
Leave a Reply