Zencefil ailesinden Elettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel ismine kakule denilmektedir. Batı ve Güney Hindistan, Güneydoğu Asyanın sıcak bölgelerinde yetişen, 4 ila 5 m boyunda olan, büyük yapraklı çok yıllık bir bitki çeşitidir. Güney Hindistanın bataklık ormanlarında kendiliğinden yetişmektedir.
Kakulenin meyveleri ise 1 ila 2 cm uzunluğundadır. Sarımsı yeşil ve kirli beyazımsı renktedir. Tohumları mercimek şeklinde ve büyüklüğündedir. Kırmızımsı renkte olup, keskin kokuya sahiptir. Kakulenin diğer isimleri; seylan kakulesi, malabar kakulesi, siyam kakulesidir. Kakule tohumları, meyvelerinin kurutulup ayrılmasıyla elde edilmektedir. Yemeklere, balığa, muhallebilere, sütlü tatlılara, hoşaflara, çaya, kahveye kullanabilmektedir.
Kakulede bulunan mineraller; Kalsiyum, potasyum, magnezyum.
Kakulenin Faydaları;
- Kanser için şifalı bir bitkidir.
- Sağlıklı hücrelerin sayısının artmasını sağlar.
- Karaciğeri korur.
- Sindirim sistemini rahatlatmayı sağlamaktadır.
- Hazmı kolaylaştırır.
- İdrar ve gaz söktürücüdür.
- Bağırsak parazitlerini önler.
- Mide için çok faydalıdır.
- Mide ağrılarını geçirmeyi sağlamaktadır.
- Migren tedavisinde kullanılmaktadır.
- Reflüye iyi gelmektedir.
- Mide bulantılarını geçirmektedir.
- Alkol kullanan kişilerin alkol kokusunu geçirir.
- Ağız kokularını geçirir.
- İştah açıcı özelliğe sahiptir.
- Solunum yolları hastalıkları için faydalıdır.
- Zihni güçlendirmeyi sağlamaktadır.
- Kahve içinde kullanıldığında önemli bir afrodizyak etkisi görülür.
- Cinsel isteği ve cinsel gücü arttırıcı özelliğe sahiptir.
Kakule Nasıl Kullanılır?
1 bardak kaynar suyun içine, taze çekilmiş kakule tohumlarından 1 tatlı kaşığı dolusu konulur. 10 ila 15 dakika demlendikten sonra elde edilen çay günde üç kere bir bardak içilir.
Eğer gaz sorunu var ise veya iştah açmak içinde kullanılır. Bunun için yemeklerden yarım saat önce tüketilmesi gerekmektedir.
Kakulenin Zararları Var Mıdır?
Safra taşı olan kişilerin ve midesinde ülser, gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından tüketmesi önerilmemektedir. Emzirme döneminde olan annelerin ve hamile bayanların da kakule tüketmemeleri gerekmektedir. On iki parmak bağırsağı rahatsızlığı bulunan kişilerin de bu bitkiyi kullanmaları önerilmektedir.
Leave a Reply