Karadeniz bölgesinde yabani olarak yetişen ve sofralarından eksik etmedikleri bir bitkidir. Mayıs ayından başlayarak Eylül ayına kadar yeşil olarak yaygın olarak bulunmaktadır. Diğer isimleri; zırbıt, hılışka, sığırdilidir.
Mavi, uzun saplı çiçekleri olan galdirik otunun geniş ve oval olan yaprakları sert tüylüdür ve yerden 15-20 cm kadar yükselir. Rutubetli yerleri sevmektedir. Karadeniz Bölgesinin dışında Marmara ve Batı Anadolu bölgelerinde de yetişmektedir.
Galdirikte bulunan vitaminler;C
Galdirikte bulunan mineraller; Demir, bakır, çinko, kalsiyum, potasyum, mineral tuzları.
Galdiriğin Faydaları;
- Kırmızı kan hücrelerinin yapımında görev alan ve eksikliğinde anemiye neden olan demir içeriği bakımından oldukça zengin olduğu bilinmektedir.
- Protein ve mineraller yönünden oldukça zengindir.
- Sıkıntıları giderdiği ve cesaret verici özelliğe sahiptir.
- Böbrek üstü bezleri için oldukça faydalıdır.
- Rejimlerde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
- Ter atıcı etkisi bulunmaktadır.
- İdrar sökücü özelliğe sahiptir.
- Balgam sökücüdür.
- Boğaz ağrılarına iyi gelir.
- Anti depresif özelliği bulunmaktadır.
- Öksürüğü gidermede etkilidir.
- Bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
- İltihap kurutucu yararı bulunmaktadır.
- Ateş düşürücüdür.
- Kansere karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.
Dikkat !!! Galdiriğin Kavurması yapılır, kızartılır ( tavada çevrilir ) ya da turşusu yapılarak tüketilir. Yapraklarından dolma ( sarma ) yapılarak da tüketilebilecek bir bitkidir. Bu yemekler yapılırken galdiriğin önce haşlanması gerekmektedir. Galdiriğin haşlanmasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, önce sıcak suya değil, soğuk suya atılarak kaynatılmasıdır. Bu durumda haşlanmış galdirik siyahlamayacak, yeşil kalacaktır.
Bir başka husus da, yaprakları haşlanıp dolma ( sarma ) olarak kullanılacağı durumda, haşlama suya bir miktar limon doğranması tavsiye edilmektedir. Galdirik sarması konusunda tavsiye edilen bir diğer husus ise bu sarmada kuzu etinin kullanılmasıdır. Soslayarak salata olarak tüketebileceği gibi yemeğide yapabilir, yumurta ile kavurabilir yada turşusunu kurabilirsiniz. Kurutup çayı da içilebilir.
Leave a Reply