Çileğin Faydaları Nelerdir?

çileğin faydalari

Latincesi fragaria vesca olan çileğin, 10 ila 30 cm boya sahiptir. Toprak üzerinde gövdeli, nisan ile haziran ayları arasında çiçekler açan bitkidir. Ülkemizde en çok Ege, Akdeniz, Marmara Bölgesinde yetiştirilmektedir.

Çilekte bulunan mineraller;  Sodyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, selenyum, manganez.

Çilekte bulunan vitaminler; A, B6, B12, C

Çileğin Faydaları;

Çilek suyunun cildi canlandırıcı özelliği vardır. Büyüme çağındaki çocukların bol tüketmeleri gereken bir meyvedir. Mesane yollarında oluşabilecek tıkanıklıkları önlemektedir. Çilek bulunan vitaminler sayesinde saç dökülmesini önler. Ağız içinde oluşan yaraları iyileştirici özelliği bulunmaktadır. Yüksek tansiyonu düşürmeye faydası vardır. Çilek yemek susuzluğu gidermeyi sağlar. Hazmı kolaylaştırıcı yararı vardır. Çilek cildi ölü hücrelerden ve yağlardan temizleme özelliğine sahiptir. Kabızlık sorunu yaşayan kişilerin kabızlık sorununu geçirir. Retina ve korneayı güçlendirici özelliğe sahiptir.Düzenli olarak çilek tüketildiği takdirde LDL ( kötü ) kolesterol seviyesinin düşmesini sağlamaktadır. Çilekte bol miktarda A vitamini olduğu için göz sağlığına faydası vardır. Gözün daha kuvvetli ve sağlıklı olmasını sağlar. Çilek suyu çilleri ve yüz lekelerini gidermeyi sağlamaktadır. Çileğin lifli yapısı uzun süre tokluk hissine yol açtığı için uzun süren tokluğun gün boyu daha az karbonhidrat tüketilmesini sağlamaktadır. çileğin faydalariÇileğin yaprağını çiğnediğimiz takdirde ağız kokusunu giderir. Kansızlık sorunu yaşayan kişilerin kansızlığını geçirir. Kalp ve kas romatizma rahatsızlığı olan kişiler için yararlı bir meyvedir. Aşırı yorgunluk sonucu, yaşlanmaya bağlı olarak görülen göz altında oluşan şişkinliklerin geçmesini sağlar. Çilekte bulunan folat alzheimer hastalığının başlamasını geciktirmeyi sağlamaktadır.

Çileğin Zararları Var Mıdır?

  • Çilekte bulunan ve az sayılardaki meyvelerde bulunan oksalat içeriğine sahiptir.
  • Vücut sıvılarında bulunan oksalat miktarı artığı takdirde  mesane ve böbrek problemlerine yol açabilmektedir.
  • Bu nedenle tedavi edilmemiş mesane ve böbrek taşı sorunu yaşayan kişilerin çilek tüketmemeleri gerekmektedir.
  • Böyle bir rahatsızlığı olan kişilerin doktorlarına danışıp öyle tüketmeleri gerekmektedir.
  • Çilek bazı kişilerde  ve bazı bünyelerde alerjiye neden olabilmektedir.
  • Çilek alerjisinin en sık görülen belirtileri ise; boğazda ve ağız içinde kaşıntı, gözlerde sulanma ve burunda akıntıdır.
  • Midede yanma ve gaz problemine sebep olabilir.
  • Karın ağrısı, ishal gibi sorunlar görülebilir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.