Anason, maydanozugiller ailesindendir. 50 ila 60 cm uzunluğunda bir yıllık otsu bitki çeşididir. Anason bitkisi Temmuz ve Ağustos aylarında hasat edilmektedir. Ana Vatanı Doğu Akdenizdir. Mısır, Girit, Yunanistan ve Asyanın bazı alanlarında yetiştirilmektedir. İlk olarak Mısırlılar tarafından yapılmıştır. Avrupa topraklarında ise Roma döneminde işlendiği bilinmektedir. Orta Çağ döneminde kullanımı yaygınlaşan anason, tohumu, yağı, kökü ve yaprağı ilaç yapımında kullanılan bir bitkidir.
Yemeklerde ve özellikle de ete tat katmak için de kullanılmıştır. Ayrıca parfümlerin içerisinde güzel koku vermek amacıyla da kullanılmıştır. Gövde dik, silindir biçiminde, içi boş, çok dallı, tüylü ve üstü çizgili şekildedir. Alt yaprakları uzun saplı, oval veya kalp biçimindedir. Meyveleri armut şeklinde küçük, üzeri tüylü, yeşilimsi sarı renktedir.
Anasonun Faydaları;
- İştahsızlık problemi olan kişiler için oldukça faydalıdır.
- Yemeklere karşı duyulan tiksintiyi gidermeyi sağlamaktadır.
- Mide ve bağırsak gazlarını söktürücü etkisi bulunmaktadır.
- İdrarı arttırıcı özelliği vardır.
- Kusma ve ishali kesmeyi sağlamaktadır.
- Regl dönemlerinin düzenli olmasını sağlamaktadır.
- Anne sütünü artırıcı etkiye sahiptir.
- Sinirleri yatıştırmayı sağlar.
- Migren ağrılarını giderir.
- Beyin yorgunluğunu giderir.
- Uyku problemi olan kişiler için uykuyu düzenler.
- Kalbi kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır.
- Kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar.
- Cinsel arzuları arttırıcı etkisi vardır.
- Astım, nefes darlığı ve bronşit rahatsızlığı şikayetlerini gidermektedir.
- Öksürüğü geçirmeyi sağlamaktadır.
Dikkat !!! Regl dönemlerinin düzenli olmasını sağlamaktadır. Ancak, regl dönemlerinde ve hamilelik döneminde kullanılması tavsiye edilmemektedir. Fazla miktarda kullanıldığı takdirde uyuşukluk hissi vermektedir.
- 2 fincan kaynamış su,
- 1 çay kaşığı öğütülmüş ya da kıyılmış anason tohumu,
Yapılışı;
Tohumları kaynamış suya ilave edilir, 5 dakika demlenir. Lezzet katmak için bal ve ya limon eklenebilir. Anason tohumunu 1 fincan süt ile de demlenebilmektedir. Ferahlatıcı çayı uyumadan önce içebilirsiniz. Sakinleşmek için ise tarçın çubukları da ekleyebilirsiniz. Çayı kurtulmuş anason yaprakları ya da tohumuyla da hazırlanabilir.
Anasanonun Zararları Var Mıdır?
Genellikle herhangi zararlı bir yan etkisi görülmemiştir fakat doğru miktarlarda tüketmek gerekmektedir. Belirli ciddi rahatsızlıkları olan kişilerin, hamile bayanların ve emziren annelerin tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
Leave a Reply