Aerobik kelimesinin anlamı; oksijen ya da hava kullanarak yapılan anlamına gelmektedir. Aerobik egzersizleri, uzun süreli yapabilmektedir. Düşük yoğunluklu egzersizler olarak bilinmektedir. Bunlar; yürüyüş, bisiklet, koşu, yüzme, aerobik ve kayak gibi sporlarıda içine kapsamaktadır. Aerobik olmayan aktiviteler; futbol, ağırlık çalışmalarıdır.
Aerobik yaparken mesela küçük bir konuşmayı da devam ettirebilirsiniz. Konuşurken, nefesiniz kesiliyorsa, büyük ihtimal aerobik olmayan bir egzersiz yapıyorsunuz demektir. Çünkü; daha çabuk yorulursunuz ve kaslarınız daha çok ağrır.
Aerobik Egzersizlerin Faydaları;
- Vücuttaki oksijeni arttırır.
- Kalbin oksijeni daha yararlı şekilde kullanmasını sağlar.
- Kalbi ve akciğerleri formda tutmayı sağlar.
- Vücuttaki yağ oranını dengede tutar.
- Kalp kaslarının daha etkili çalışmasını ve daha çok kalori yakmayı sağlar
- Yorgunluk hissine karşı direnci artırır ve vücudun enerjik olmasını sağlar.
- Kasları şekle sokar ve vücuttaki yağsız kütleyi arttırmaya yardımcı olur.
- Gerginlik hissini ortadan kaldırır.
- Rahat uyumayı sağlar.
- Daha dayanıklı olmaya yardımcı olur.
- Depresyon ve huzursuzluk hissini azaltır.
- Kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar.
Aerobik Egzersiz Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekmektedir;
Hedeflenen kalp atış hızını ayarlayıp, bunu tüm egzersiz boyunca korumayı sağlamak gerekmektedir. .
Aerobik yaparken, düşük veya yüksek yoğunluklu çalışılabilinir. Eğer egzersiz sırasında, kendinizi yorgun hissederseniz, egzersizlere devam etmek ve tamamlayabilmek için bir süre yerinizde yürüyüş yapar gibi adım atın. Egzersiz sırasında durulmaz çünkü; vücut kaslara fazladan kan gönderir. Aniden durulduğu takdirde, kaslarda krampa ve baş dönmesine neden olabilir.
Egzersiz Süresi Ne Kadar Olmalı?
Kardiyovasküler fitness, devam eden bir süreçtir ve düzenli yapılması gerekmektedir. Forma girmek istiyorsanız eğer, haftada en az 3 kez aerobik egzersizler yapmalısınız.
Aerobiğin Temel Hareketleri;
- Sıçrama,
- Koşma,
- İki adım,
- Marş,
- Tek adım,
- Topuk çekme,
- Ön tekme,
- Diz çek,
- Kayma,
- Bacak açma yan,
- Çapraz adım,
- Squat,
- Açık ayak tek adım,
- Arka hamle,
Aerobiğin Zararları Var Mıdır?
- Yüksek düzeyde aerobik egzersizleri yapıldığı takdirde karbonhidrat gereksiniminden daha fazla karbonhidrata ihtiyaç duyulabilir.
- Aerobiğin çok fazla karbonhidrat ihtiyacı duyulduğunda vücuttaki insülin dengesinin bozulmasına sebep olur.
- Devamlı olarak uzun süre yapılan aerobik hareketler, bacaklara aşırı derecede baskı yüklemesi yapmasına neden olur. Bunun sonucunda ise bacaklarda zamanla çeşitli sağlık sorunları görülebilir.
- Devamlı olarak yapılan aerobik İstemsiz kas kasılmalarına yol açabilir.
- Kas yırtılmalarına sebep olabilir ve kas yırtılması ciddi bir rahatsızlıktır. Konusunda uzman olan hekimler tarafında cerrahi müdahale gerekmektedir.
- Düzenli bir spor hayatı olmayan kişilerin aerobik yapmaya karar verdikten sonra vücuduna ani yüklenmesi problemlere yol açabileceği için, kalp ve damar hastalıkları olan kişilerin bu konuda çok hassas olmaları gerekmektedir. Vücuda yapılan aşırı yüklenme sonucunda kalp atışı hızlanacağı için kalp krizi riskine sebep olabilir.
Önemli!!!
Doktor ve uzman spor eğitmenleri gözetimde kademeli olarak aerobik hareketlerinin tempolarına karar verilmeli ve ona göre temponun ve hareketlerin artırılması uygun olur.
Leave a Reply