Tavuk çok çeşitli olarak tüketilen bir gıda maddesidir. Çorbasından, yemeğine hatta tatlısına kadar her türlü tüketime açık bir besin miaddesidir. Dünya çapında da en yaygın olarak kullanılan ve tüketilen gıdalardan birisidir. Tavuğu, haşlanmış, pişmiş, rosto, tavuk suyu çorba, tavuk göğsü gibi pek çok şekilde tüketilebilmektedir.
Tamamen sağlıklı bir besin maddesidir. Tüm bunların yanında sağlık açısından özellikleri oldukça fazladır. Düşük yağ ve kalori miktarı ile yüksek miktarda protein içeriğine sahiptir. Tavuğu spor yapanlar için en ideal besin maddesidir. Ayrıca tavuğun yumurtasından da faydalanabilmektedir. Yine aynı şekilde spor yapan kişiler haşlanmış yumurtanın beyazını tüketerek yüksek miktarda protein elde edilir.
Tavuk etinde bulunan vitaminler; A, B6, B12, C, D, E, K
Tavuk etinde bulunana mineraller; kcal enerji, protein, folat, tiamin, yağ, doymuş yağ, kolesterol, kalsiyum, demir, riboflavin, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko.
Tavuk Etinin Faydaları;
- Kolesterolü kontrol altına almayı sağlamaktadır.
- Kan basıncı kontrol altına alır.
- Kanser riskinin azalması için oldukça yararlıdır.
- Kas oluşumunu teşvik etmeyi sağlamaktadır.
- Kemiklerin daha sağlıklı olmasını sağlar.
- Vücut direncini güçlendirici özelliği bulunmaktadır.
- Kalp sağlığını korur.
- Yüksek miktarda protein içeriğine sahiptir.
- Katarakt rahatsızlığına karşı yararı oldukça fazladır.
- Cilt rahatsızlıklarını önler.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
- Vücut halsizliklerine iyi gelmektedir.
- Sindirim düzenleyici etkisi bulunmaktadır.
- Sinir sistemini geliştirmeyi sağlamaktadır.
- Kalsiyum emilimini arttırmada oldukça etkilidir.
- Çocukların büyüme ve gelişimi açısından oldukça önemli bir besin maddesidir.
- Diyet yapanlar için güvenle tüketebilecekleri bir gıdadır.
- Migren ağrısını geçirmeyi sağlar.
- Kalp rahatsızlıkları için yararı oldukça fazladır.
- Yüksek kolesterolü önlemektedir.
- Diyabet rahatsızlığı olan kişilerin güvenle tüketebilecekleri bir besindir.
- Doktorların hamile bayanların hamileliğin başlangıcından itibaren B12 vitamini açısından zengin tavuk eti ve yumurta tüketmeleri önerilmektedir.
Tavuk Eti Nasıl Pişirilir?
Tavuk etleri hаngi yöntemle рişirilirse pişirilsin hafif veya orta sıcaklıkta uzun bir sürede pіşіrіlmelіdіr. Aksi takdirde çоk yüksek sıcаklık et рroteinlerini katılaştırarak suyunun kaуbına ve lezzetinin azalmasına neden olur.
Yüksek sıсaklık derecesinde pişen tavuk etlerinde protein ve vitamin değerlerіnde bir miktar azalma olur. Izgarada yapılan tavuk etlerinde damlayan sularla B12 vitаmini ve folat kaуıpları görülür. Pişirme etin ѕindirimini kоlaylaştırmayı sağlar. Lezzetіnі artırır. Haşlama ve ızgаrа yаpılаrаk pіşіrіlen tаvuk etі ise ѕindirim açısından oldukça faydalıdır. Ayrıca yаğdа kızarmış vеya atеşе çok yakın ızgara edіlmіş tavuk etinde zararlı kіmyasallar oluşabilir. Bu nedenle yanmış, kararmış olan kısımlarının yenilmemesi gerekmektedir.
Leave a Reply